Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Toczek z parówką, porem i żółtym serem

Składniki :

  • 5 grubych parówek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 namoczona i odciśnięta bułka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie żóltego sera (w postaci makaronu)
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • kilka liści pora
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis

Parówki obrać z osłonek. Umyte liście pora zblanszować, po czym owinąć nimi parówki. Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką i drobno posiekaną cebulą; dodać przyprawę, paprykę, bazylię, sól i pieprz. Z otrzymanej masy uformować 5 cienkich placuszków; każdy obtoczyć wokół parówki z porem i zawiązać dwoma serowymi makaronami. Gotowe toczki opiekać na ruszcie ok. 20 minut, delikatnie przewracając i smarując olejem. Przed podaniem podzielić resztę sera na 5 porcji i dekoracyjnie przewiązać każdy toczek.