Toczek z parówką, porem i żółtym serem
Składniki :
- 5 grubych parówek
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 namoczona i odciśnięta bułka
- 1 cebula
- 1 opakowanie żóltego sera (w postaci makaronu)
- 1 łyżka pikantnej przyprawy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- kilka liści pora
- sól
- pieprz
- olej
Przepis
Parówki obrać z osłonek. Umyte liście pora zblanszować, po czym owinąć nimi parówki. Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką i drobno posiekaną cebulą; dodać przyprawę, paprykę, bazylię, sól i pieprz. Z otrzymanej masy uformować 5 cienkich placuszków; każdy obtoczyć wokół parówki z porem i zawiązać dwoma serowymi makaronami. Gotowe toczki opiekać na ruszcie ok. 20 minut, delikatnie przewracając i smarując olejem. Przed podaniem podzielić resztę sera na 5 porcji i dekoracyjnie przewiązać każdy toczek.