Udziec jagnięcy z czosnkiem

Składniki :
- 1 udziec jagnięcy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- sól
Przepis
Połączony z sokiem cytrynowym jogurt wymieszać z natką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Umyty, osuszony udziec natrzeć solą, nadziać obranymi ząbkami czosnku, posmarować przygotowaną marynatą jogurtową i odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć na oliwie, ułożyć na natłuszczonej blasze, podlać bulionem, po czym piec 30 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejszyć temp. do 180°C, potrawę przykryć folią aluminiową i piec godzinę często podlewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić na porcje.