Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Udziec jagnięcy z czosnkiem

Składniki :

  • 1 udziec jagnięcy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • sól

Przepis

Połączony z sokiem cytrynowym jogurt wymieszać z natką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Umyty, osuszony udziec natrzeć solą, nadziać obranymi ząbkami czosnku, posmarować przygotowaną marynatą jogurtową i odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć na oliwie, ułożyć na natłuszczonej blasze, podlać bulionem, po czym piec 30 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejszyć temp. do 180°C, potrawę przykryć folią aluminiową i piec godzinę często podlewając wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić na porcje.