Wołowina w sosie jarzynowym
Składniki :
- 1 kg mięsa wołowego na pieczeń
- 20 dag selera
- 20 dag marchwi
- 4 cebule
- 5 łyżek mąki
- 3 liście laurowe
- po 10 ziaren pieprzu i angielskiego ziela
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- pietruszka
- sól
- olej do smażenia
Przepis
Obrane warzywa pokroić na drobne kawałki, obsmażyć, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody i poddusić. Pokrojoną w plastry wołowinę posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, po czym włożyć do rondla z warzywami i dodać przyprawy. Całość dusić na bardzo małym ogniu przez godzinę. Następnie wyjąć mięso, a powstały sos oczyścić z pozostałości przypraw i zmiksować. Pieczeń ułożyć na półmisku, po czym obficie polać sosem.