Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Wołowina w sosie jarzynowym

Składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego na pieczeń
  • 20 dag selera
  • 20 dag marchwi
  • 4 cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 3 liście laurowe
  • po 10 ziaren pieprzu i angielskiego ziela
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pietruszka
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis

Obrane warzywa pokroić na drobne kawałki, obsmażyć, przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody i poddusić. Pokrojoną w plastry wołowinę posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, po czym włożyć do rondla z warzywami i dodać przyprawy. Całość dusić na bardzo małym ogniu przez godzinę. Następnie wyjąć mięso, a powstały sos oczyścić z pozostałości przypraw i zmiksować. Pieczeń ułożyć na półmisku, po czym obficie polać sosem.