Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Żeberka w marynacie

Składniki :

  • 1,5 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk papryczki chili
  • sól
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • gałązki świeżego rozmarynu

Przepis

Umyte żeberka włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Czosnek oraz chili drobno posiekać, połączyć z ketchupem, miodem, octem, sosem sojowym oraz szczyptą soli. Do otrzymanej marynaty włożyć mięso, po czym wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie marynatę lekko strząsnąć, żeberka obłożyć rozmarynem i piec na grillu (lub patelni) po 15 minut z każdej strony.