Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Zrazy tradycyjne

Składniki :

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 3 ogórki kiszone
  • 20 dag słoniny
  • 3 kapelusze suszonych podgrzybków
  • 20 dag wędzonego bekonu w plastrach
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • po 5 ziaren czarnego pieprzu, jałowca i ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • śmietana do sosu

Przepis

Umyte, osuszone mięso pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić na cienki płat (najlepiej przez folię). Słoninę pokroić w słupki, ogórki podzielić wzdłuż na ćwiartki. Pociętą w talarki cebulę obsmażyć na maśle. Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą, po czym na każdym ułożyć słupki słoniny, plasterek bekonu oraz kawałki ogórka. Zrazy ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Rulony mięsne włożyć do rondla z bulionem, dodać grzybowe kapelusze, smażoną cebulę i przyprawy. Potrawę dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Następnie zrazy wyjąć, a powstały sos częściowo odparować, gotując na małym ogniu – pod koniec wymieszać ze śmietaną. Podawać z kaszą gryczaną. Błyskawiczna kasza gryczana: 1 szklankę kaszy zalać 2 szklankami osolonej wrzącej wody i dodać łyżkę oleju. Całość zagotować, po czym nakryć pokrywką. Parzyć na malutkim ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia wody – około 15 minut.