Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki :

Ciasto :

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem :

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła

Polewa czekoladowa :

  • 2 gorzkie czekolady
  • 5 dag masła

Dodatki :

  • 60 dag mięsistych śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • sezonowe owoce

Przepis

Ciasto:białka ubić z cukrem, a następnie połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 170°C. Krem : mleko zagotować z cukrem, żółta zmiksować z mąką i odrobiną mleka, a następnie wlać do garnka z gorującym się mlekiem. Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając. Powstałą masę szczelnie nakryć folią, ostudzić, po czym utrzeć z masłem. Przygotowanie : śliwki bez pestek pozielić na połówki, zasypać cukrem, przesmażyć na suchej patelni dla odparowania wody i schłodzić. Na ostudzony biszkopt nałożyć krem oraz śliwki. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej – letnią polewą oblać placek. Po zastygnięciu polewy wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi owocami.