Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki :
Ciasto :
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
Polewa czekoladowa :
- 2 gorzkie czekolady
- 5 dag masła
Dodatki :
- 60 dag mięsistych śliwek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki bitej śmietany
- sezonowe owoce
Przepis
Ciasto:białka ubić z cukrem, a następnie połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 170°C. Krem : mleko zagotować z cukrem, żółta zmiksować z mąką i odrobiną mleka, a następnie wlać do garnka z gorującym się mlekiem. Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając. Powstałą masę szczelnie nakryć folią, ostudzić, po czym utrzeć z masłem. Przygotowanie : śliwki bez pestek pozielić na połówki, zasypać cukrem, przesmażyć na suchej patelni dla odparowania wody i schłodzić. Na ostudzony biszkopt nałożyć krem oraz śliwki. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej – letnią polewą oblać placek. Po zastygnięciu polewy wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi owocami.