Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Gruszki w octowym syropie

Składniki :

  • 2 kg gruszek
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki octu winnego
  • sok z cytryny
  • kawałek laski cynamonu
  • 10 goździków

Przepis

Obrane gruszki umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, przełożyć do salaterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, goździkami oraz cynamonem, wlać ocet po czym zszumować. Owoce włożyć do gorącej marynaty, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu ok. 30 minut, aż staną się szkliste. Gotowe gruszki wyjąć łyżką cedzakową i od razu układać w słoikach, po czym zalać do pełna podgrzaną marynatą. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować 10 minut.