Mazurek mandarynkowy
Składniki :
Ciasto :
- 45 dag mąki
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 5 dag zmielonych migdałów
- 4 żółtka
- 1 jajko
Masa :
- 1 kg mandarynek
- 25 dag cukru
- 20 dag zmielonych migdałów
Dekoracja :
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 4 łyżki rozpuszczonej białej czekolady
- 2 mandarynki
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców
Przepis
Ciasto : masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkiem. Wsypać migdały oraz mąkę po czym zagnieść i wstawić na 15-20 minut do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wraz z bokami!). Ciasto rozprowadzić na całej powierzchni papieru, piec 20 minut w temp. 190°C. Masa : obrane, rozdrobnione mandarynki włożyć do rondla, dodać cukier, i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec połączyć z migdałami. Kleistą masę nałożyć na ostudzony placek. Dekoracja : obrane mandarynki podzielić na cząstki i ozdobić wierzch mazurka. Wolne miejsca posypać rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami. Brzegi ciasta polać białą czekoladą, a następnie oprószyć migdałami.