Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Mazurek mandarynkowy

Składniki :

Ciasto :

  • 45 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • 1 jajko

Masa :

  • 1 kg mandarynek
  • 25 dag cukru
  • 20 dag zmielonych migdałów

Dekoracja :

  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 4 łyżki rozpuszczonej białej czekolady
  • 2 mandarynki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców

Przepis

Ciasto : masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkiem. Wsypać migdały oraz mąkę po czym zagnieść i wstawić na 15-20 minut do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wraz z bokami!). Ciasto rozprowadzić na całej powierzchni papieru, piec 20 minut w temp. 190°C. Masa : obrane, rozdrobnione mandarynki włożyć do rondla, dodać cukier, i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec połączyć z migdałami. Kleistą masę nałożyć na ostudzony placek. Dekoracja : obrane mandarynki podzielić na cząstki i ozdobić wierzch mazurka. Wolne miejsca posypać rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami. Brzegi ciasta polać białą czekoladą, a następnie oprószyć migdałami.