Migdałek z czerwoną porzeczką
Składniki :
Ciasto :
- po 1/2 szklanki mąki i zmielonych migdałów
- 5 jajek
- 10dag cukru
Masa kremowa :
- 1/2l serka homogenizowanego waniliowego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 3 łyżki amaretto (ew. kilka kropli zapachu migdałowego)
- 25dag świeżych czerwonych porzeczek
- 1 migdałowy cukier puder
Przepis
Ciasto : rondel z żółtkami utartymi z cukrem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać masę trzepaczką. Gdy się zaparzy i zgęstnieje, wyjąć rondel z wrzątku, po czym nadal ubijać, aż do ostygnięcia masy. Następnie dodać mąkę i migdały; po wymieszaniu dołożyć ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy, wyłożonej pergaminem i nasmarowanej masłem. Piec 40 min. w temp. 180 st.C. Masa : do ubitej śmietanki wsypać cukier i chwilę razem ubijać, po czym dodać serek utarty z żółtkami. Całość dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody, podgrzać i dodać do masy kremowej. Wlać amaretto, po czym jeszcze raz starannie wymieszać. Gotową masę kremową wyłożyć na ciasto, rozłożyć porzeczki i lekko wcisnąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem można posypać wiórkami czekoladowymi.