Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Nalewka z owoców dzikiej róży

Składniki :

  • 50 dag owoców dzikiej róży
  • 4 szklanki winiaku
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • doskładnie umyta i osuszona skórka 1 dużej pomarańczy
  • mały kawałek kory cynamonu

Przepis

Obrane z szypułek, pozbawione pestek, dokładnie wymyte i osuszone owoce dzikiej róży wrzucić do słoja razem z drobno posiekaną skórką pomarańczy i cynamonem, zalać winiakiem oraz spirytusem, po czym szczelnie zakorkować. Trzymać w słonecznym miejscu 2 tygodnie, codziennie postrząsając słojem, a następnie przefiltrować. Do zagotowanego z wody i miodu, odszumowanego syropu stopniowo wlewać przefiltrowany macerat różany. Otrzymaną nalewkę porządnie wymieszać, przelać do słoja, zamknąć i odstawić na 2-3 dni. Na koniec ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Można przechowywać kilka miesięcy.