Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki :
- 50 dag owoców dzikiej róży
- 4 szklanki winiaku
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki spirytusu
- doskładnie umyta i osuszona skórka 1 dużej pomarańczy
- mały kawałek kory cynamonu
Przepis
Obrane z szypułek, pozbawione pestek, dokładnie wymyte i osuszone owoce dzikiej róży wrzucić do słoja razem z drobno posiekaną skórką pomarańczy i cynamonem, zalać winiakiem oraz spirytusem, po czym szczelnie zakorkować. Trzymać w słonecznym miejscu 2 tygodnie, codziennie postrząsając słojem, a następnie przefiltrować. Do zagotowanego z wody i miodu, odszumowanego syropu stopniowo wlewać przefiltrowany macerat różany. Otrzymaną nalewkę porządnie wymieszać, przelać do słoja, zamknąć i odstawić na 2-3 dni. Na koniec ponownie przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Można przechowywać kilka miesięcy.