Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pieczone gruszki w sosie

Składniki :

  • 2 puszki gruszek w syropie
  • 10 dag brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii w pudrze lub parę kropel esencji waniliowej
  • 1 pęczek mięty
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis

Odłożyć 4 połówki gruszek odlać 1,5 szklanki syropu. Pozostałe gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać cukrem, posiekaną miętą, po czym skropić esencją waniliową i dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Potrawę zapiekać ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Odłożone 4 połówki gruszek zmiksować z syropem oraz śmietanką. Otrzymanym sosem polać ciepłe gruszki.