Rolada cytrynowa
Składniki :
Ciasto :
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 żółtek
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Krem :
- 1,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- sok i skórka otarta z cytryny
Beza :
- 5 białek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przepis
Ciasto :utarte z cukrem żółtka połączyć z obiema mąkami, proszkiem oraz ubitymi na pianę białkami. Dużą płaską formę wyłożyć pergaminem, po czym równo rozprowadzić ciasto. Piec 15 min. w temp. 200°C. Gorący placek posypać cukrem pudrem, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zrolować ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia. Krem :mleko zagotować w płaskim rondelku. Utarte z obu cukrami żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną, dolać trochę gorącego mleka, po czym zmiksować i wlać do pozostałęgo gotującego się mleka. Całość gotować, aż masa zgęstnieje, następnie wyłączyć ogień, dodać masło i wymieszać. Przestudzony krem doprawić sokiem i skórką z cytryny. Beza : biała wymieszać z sokiem cytrynowym i ubić na sztywną pianę, dodając oba cukry. Rolada : placek rozwinąć, posmarować zimnym kremem i ponownie zwinąć. Roladę nasmarować bezą; zapiekać ok. 30 min. w temp. 130°C.