Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Rolada cytrynowa

Składniki :

Ciasto :

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Krem :

  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok i skórka otarta z cytryny

Beza :

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przepis

Ciasto :utarte z cukrem żółtka połączyć z obiema mąkami, proszkiem oraz ubitymi na pianę białkami. Dużą płaską formę wyłożyć pergaminem, po czym równo rozprowadzić ciasto. Piec 15 min. w temp. 200°C. Gorący placek posypać cukrem pudrem, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zrolować ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia. Krem :mleko zagotować w płaskim rondelku. Utarte z obu cukrami żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną, dolać trochę gorącego mleka, po czym zmiksować i wlać do pozostałęgo gotującego się mleka. Całość gotować, aż masa zgęstnieje, następnie wyłączyć ogień, dodać masło i wymieszać. Przestudzony krem doprawić sokiem i skórką z cytryny. Beza : biała wymieszać z sokiem cytrynowym i ubić na sztywną pianę, dodając oba cukry. Rolada : placek rozwinąć, posmarować zimnym kremem i ponownie zwinąć. Roladę nasmarować bezą; zapiekać ok. 30 min. w temp. 130°C.