Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Sernik gotowany

Składniki :

  • 2 litry mleka
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 gotowy blat biszkoptowy lub paczka małych biszkoptów
  • 1 galaretka owocowa
  • 3 łyżki drobnych owoców sezonowych

Przepis

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka zmiksować ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka – gotować aż wytrąci się serek po czym odstawić do zimnej wody. Po ostudzeniu twarożek przecedzić przez sito. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukre waniliowym, do powstałej masy dodawać po łyżce twarogu stale ucierając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wyścielić blatem biszkoptowym (lub biszkoptami), nałożyć masę serową, na wierzchu ułożyć owoce. Tężejącą galaretkę wylać na schłodzone ciasto.