Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort bakaliowy

Składniki :

Ciasto :

  • 80 g bułki tartej
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

Poncz :

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Krem :

  • 400 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 krople aromatu rumowego

Dodatki :

  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • kilka małych ciasteczek bezowych

Przepis

Cukier rozpuścić na patelni, dolać 2 łyżki wody, zagotować, po czym schłodzić i połączyć z masłem oraz kakao – ucierać, dodając stopniowo żółtka, mąkę, bułkę tartą i orzechy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40 minut w temp. 180°C. Składniki pączu wymieszać. Masło na krem utrzeć z pozostałymi składnikami. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 płaty. Krążki ciasta nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Dodatkowy cukierm zrumienić na patelni, dodać miód, a następnie wsypać podprażone płatki migdałowe i chwilę podgrzewać. Otrzymaną zasmażką udekorować brzegi tortu. Wierzch ozdobić resztką kremu oraz ciasteczkami bezowymi.