Tort bakaliowy
Składniki :
Ciasto :
- 80 g bułki tartej
- 80 g masła
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Poncz :
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżeczka cukru
Krem :
- 400 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 krople aromatu rumowego
Dodatki :
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- kilka małych ciasteczek bezowych
Przepis
Cukier rozpuścić na patelni, dolać 2 łyżki wody, zagotować, po czym schłodzić i połączyć z masłem oraz kakao – ucierać, dodając stopniowo żółtka, mąkę, bułkę tartą i orzechy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec 40 minut w temp. 180°C. Składniki pączu wymieszać. Masło na krem utrzeć z pozostałymi składnikami. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 płaty. Krążki ciasta nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Dodatkowy cukierm zrumienić na patelni, dodać miód, a następnie wsypać podprażone płatki migdałowe i chwilę podgrzewać. Otrzymaną zasmażką udekorować brzegi tortu. Wierzch ozdobić resztką kremu oraz ciasteczkami bezowymi.