Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort biały

Składniki :

Ciasto :

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem :

  • 15 dag migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki bitej śmietany kremówki 36%

Dodatki :

  • 10 dag równych truskawek
  • poncz z 5 łyżek wódki i 10 łyżek przegotowanej wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przepis

Ciasto : żółtka utrzeć z obu cukrami, dodając 2 łyżki wrzącej wody. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dokładać do masy żółtkowej. Na końcu włożyć ubite na sztywno białka – wszystko delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Piec ok. 45 minut w temp 170°C. Po ostudzeniu podzielić na trzy placki. Krem : jajka ubić na parze z 2 łyżkami cukru pudru i dodać zmielone migdały. Ubitą kremówkę wymieszać z pozostałym cukrem, po czym połączyć z masą jajeczną. Tort :blaty ciasta nasączyć ponczem, posmarować kremem i złożyć w całość. Wierzch oraz boki posmarować kremem, obsypać wiórkami kokosowymi, a następnie udekorować połówkami truskawek.