Tort biały
Składniki :
Ciasto :
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
- 15 dag migdałów
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 3 szklanki bitej śmietany kremówki 36%
Dodatki :
- 10 dag równych truskawek
- poncz z 5 łyżek wódki i 10 łyżek przegotowanej wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przepis
Ciasto : żółtka utrzeć z obu cukrami, dodając 2 łyżki wrzącej wody. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo dokładać do masy żółtkowej. Na końcu włożyć ubite na sztywno białka – wszystko delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Piec ok. 45 minut w temp 170°C. Po ostudzeniu podzielić na trzy placki. Krem : jajka ubić na parze z 2 łyżkami cukru pudru i dodać zmielone migdały. Ubitą kremówkę wymieszać z pozostałym cukrem, po czym połączyć z masą jajeczną. Tort :blaty ciasta nasączyć ponczem, posmarować kremem i złożyć w całość. Wierzch oraz boki posmarować kremem, obsypać wiórkami kokosowymi, a następnie udekorować połówkami truskawek.