Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort czekoladowy

Składniki

Ciasto :

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem :

  • 1 budyń czekoladowy
  • mleko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki lekko kwaskowatej konfitury (np. wiśniowej)

Polewa :

  • 2 gorzkie czekolady rozpuszczone z 5 dag masła

Dodatki :

  • 3 łyżki siekanych płatków migdałowych
  • dekoracje tortowe

Przepis

Ciasto:do utartych z cukrem żółtek dodać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz czekoladą w proszku i stopniowo dosypywać do masy jajecznej. Otrzymane ciasto połączyć z mocno ubitymi białkami. Piec 30-40 min. w temp. 180°C. Krem : sypki budyń wymieszać z kakao i mąką po czym przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, konfiturą oraz żółtkami, a następnie stopniowo łączyć z budyniem, aż powstanie gładka masa. Całość : ciasto podzielić na 3 placki. Pierwszy placek posmarować porcją kremu, nakryć drugim plackiem, nałożyć krem, posypać migdałami i przykryć trzecim plackiem. Wierzch tortu wraz z bokami pokryć pozostałym kremem. Tort polać polewą i udekorować.