Tort czekoladowy

Składniki
Ciasto :
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
- 1 budyń czekoladowy
- mleko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki lekko kwaskowatej konfitury (np. wiśniowej)
Polewa :
- 2 gorzkie czekolady rozpuszczone z 5 dag masła
Dodatki :
- 3 łyżki siekanych płatków migdałowych
- dekoracje tortowe
Przepis
Ciasto:do utartych z cukrem żółtek dodać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz czekoladą w proszku i stopniowo dosypywać do masy jajecznej. Otrzymane ciasto połączyć z mocno ubitymi białkami. Piec 30-40 min. w temp. 180°C. Krem : sypki budyń wymieszać z kakao i mąką po czym przygotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, konfiturą oraz żółtkami, a następnie stopniowo łączyć z budyniem, aż powstanie gładka masa. Całość : ciasto podzielić na 3 placki. Pierwszy placek posmarować porcją kremu, nakryć drugim plackiem, nałożyć krem, posypać migdałami i przykryć trzecim plackiem. Wierzch tortu wraz z bokami pokryć pozostałym kremem. Tort polać polewą i udekorować.