Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort naleśnikowy

Składniki

Ciasto :

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju sojowego
  • szczypta soli

Farsz :

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany do zup
  • sól
  • pieprz

Dodatki :

  • 1 duża zielona papryka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 szklanka tartego sera
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

Nasmarowaną olejem paprykę zapiec w piekarniku, oskórować i pokroić na cienkie paseczki. Farsz : posiekaną cebulę obsmażyć na oleju, dodać mięso z przyprawą, razem smażyć przez 10 minut, po czym wlać sos pomidorowy zagęszczony mąką oraz śmietaną. Całość doprawić i chwilę dusić. Naleśniki : składniki ciasta zmiksować do konsystencji śmietany, dolewając wody. Usmażyć 9 naleśników, po czym każdy posmarować farszem, posypać serem, obłożyć papryką, a następnie złożyć jak tort w żaroodpornym naczyniu. Wierzch przesmarować olejem, posypać resztą sera, przykryć i zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Pod koniec przeczenia tort odkryć, aby się zrumienił.