Tort naleśnikowy
Składniki
Ciasto :
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju sojowego
- szczypta soli
Farsz :
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany do zup
- sól
- pieprz
Dodatki :
- 1 duża zielona papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 szklanka tartego sera
- tłuszcz do smażenia
Przepis
Nasmarowaną olejem paprykę zapiec w piekarniku, oskórować i pokroić na cienkie paseczki. Farsz : posiekaną cebulę obsmażyć na oleju, dodać mięso z przyprawą, razem smażyć przez 10 minut, po czym wlać sos pomidorowy zagęszczony mąką oraz śmietaną. Całość doprawić i chwilę dusić. Naleśniki : składniki ciasta zmiksować do konsystencji śmietany, dolewając wody. Usmażyć 9 naleśników, po czym każdy posmarować farszem, posypać serem, obłożyć papryką, a następnie złożyć jak tort w żaroodpornym naczyniu. Wierzch przesmarować olejem, posypać resztą sera, przykryć i zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Pod koniec przeczenia tort odkryć, aby się zrumienił.