Tort porzeczkowy
Składniki :
Ciasto :
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz :
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem :
- 1/2 l kremówki
- 150 ml śmietany 18%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- 2 tabliczki białej czekolady
Dekoracja :
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
Przepis
Białka ubić z cukrem na gładką, lśniącą pianę; dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie wymieszać. Spod tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać przygotowane ciasto i piec 40 minut w temp. 180°C, aż do zrumienienia. Kremówkę zmiksować razem ze śmietaną, bitą śmietaną w proszku oraz rozpuszczoną na parze czekoladą. Składniki ponczu wymieszać razem. Umyte porzeczki obrać z szypułek. Upieczony biszkopt przekroić na 3 krążki – każdy dobrze nasączyć ponczem, przełożyć kremem, po czym posypać porzeczkami. Wierzch tortu wraz z bokami posmarować pozostałym kremem i udekorować resztą porzeczek.