Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort porzeczkowy

Składniki :

Ciasto :

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz :

  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem :

  • 1/2 l kremówki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 2 tabliczki białej czekolady

Dekoracja :

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek

Przepis

Białka ubić z cukrem na gładką, lśniącą pianę; dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Masę delikatnie wymieszać. Spod tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać przygotowane ciasto i piec 40 minut w temp. 180°C, aż do zrumienienia. Kremówkę zmiksować razem ze śmietaną, bitą śmietaną w proszku oraz rozpuszczoną na parze czekoladą. Składniki ponczu wymieszać razem. Umyte porzeczki obrać z szypułek. Upieczony biszkopt przekroić na 3 krążki – każdy dobrze nasączyć ponczem, przełożyć kremem, po czym posypać porzeczkami. Wierzch tortu wraz z bokami posmarować pozostałym kremem i udekorować resztą porzeczek.