Tort z kiwi
Składniki :
Ciasto :
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kremowa :
- 20dag kremówki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka dżemu winogronowego lub przecieru ze świeżych winogron
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny
Poncz :
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki soku z cytryny, cukru, rumu lub wódki
Dodatkowo :
- 5 dużych kiwi
- 1 szklanka dżemu wiśniowego
- 10dag gotowego lukru białego
- wiśnie z syropu do przybrania
Przepis
Ciasto do ubitych białek dodać cukier i ubijać dalsze 3 min., jednocześnie dodając po żółtku i łyżce wody. Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w dużej tortownicy około 40 min. w temp. 180 st.C. Upieczony, ostudzony biszkopt przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem. Masa : ubite z cukrem jajka rozprowadzić przecierem winogronowym, dodać masło oraz skórkę z cytryny, po czym postawić na małym ogniu, ostrożnie zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w czterech łyżkach przegotowanej wody i gotować, aż masa zgęstnieje. Ostudzić pod przykryciem, dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Obrane kiwi pokroić w kostkę, 3/4 miąższu wrzucić do masy. Krążek biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, włożyć do tortownicy, nałożyć 3/4 masy i przycisnąć drugim krążkiem. Wierzch posmarować pozostałą masą. Gotowy tort schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia. Rozpuszczonym lukrem polać ciasto i ozdobić resztą kiwi oraz wiśniami.