Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Tort z kiwi

Składniki :

Ciasto :

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kremowa :

  • 20dag kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dżemu winogronowego lub przecieru ze świeżych winogron
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny

Poncz :

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny, cukru, rumu lub wódki

Dodatkowo :

  • 5 dużych kiwi
  • 1 szklanka dżemu wiśniowego
  • 10dag gotowego lukru białego
  • wiśnie z syropu do przybrania

Przepis

Ciasto do ubitych białek dodać cukier i ubijać dalsze 3 min., jednocześnie dodając po żółtku i łyżce wody. Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w dużej tortownicy około 40 min. w temp. 180 st.C. Upieczony, ostudzony biszkopt przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem. Masa : ubite z cukrem jajka rozprowadzić przecierem winogronowym, dodać masło oraz skórkę z cytryny, po czym postawić na małym ogniu, ostrożnie zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w czterech łyżkach przegotowanej wody i gotować, aż masa zgęstnieje. Ostudzić pod przykryciem, dodać ubitą kremówkę i wymieszać. Obrane kiwi pokroić w kostkę, 3/4 miąższu wrzucić do masy. Krążek biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, włożyć do tortownicy, nałożyć 3/4 masy i przycisnąć drugim krążkiem. Wierzch posmarować pozostałą masą. Gotowy tort schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia. Rozpuszczonym lukrem polać ciasto i ozdobić resztą kiwi oraz wiśniami.