Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Sałatka z melonem i szpinakiem

Składniki :

  • 1 melon
  • 40 dag świeżych liści szpinaku
  • 20 dag wędzonej szynki
  • 1 garść rzeżuchy

Sos :

  • sok z cytryny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml oleju
  • sól
  • czerwony pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne

Przepis

Melon przekroić na pół i usunąć pestki; z połowy miąższu wyciąć kulki, pozostałą część pokroić na plastry. Umyty szpinak podzielić na pojedyncze listki. Szynkę pociąć w plasterki. Każdy plaster szynki zwinąć w rulonik z włożoną do środka rzeżuchą. Składniki sosu dokładnie zmiksować. Półmisek wyłożyć liśćmi szpinaku, następnie ułożyć plastry szynki oraz melon. Sałatkę obficie polać sosem.