Sałatka z melonem i szpinakiem
Składniki :
- 1 melon
- 40 dag świeżych liści szpinaku
- 20 dag wędzonej szynki
- 1 garść rzeżuchy
Sos :
- sok z cytryny
- 2 łyżki koniaku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oleju
- sól
- czerwony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
Przepis
Melon przekroić na pół i usunąć pestki; z połowy miąższu wyciąć kulki, pozostałą część pokroić na plastry. Umyty szpinak podzielić na pojedyncze listki. Szynkę pociąć w plasterki. Każdy plaster szynki zwinąć w rulonik z włożoną do środka rzeżuchą. Składniki sosu dokładnie zmiksować. Półmisek wyłożyć liśćmi szpinaku, następnie ułożyć plastry szynki oraz melon. Sałatkę obficie polać sosem.