Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Sałatka wiosenna – wersja 2

Składniki :

  • 1 świeży ogórek
  • 4 jajka
  • 40dag sera pleśniowego w kostce
  • po 5 plastrów szynki i żółtego sera
  • 1 melon
  • kilka liści czerwonej cykorii

Sos :

  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta ostrej papryki
  • cukier, sól

Przepis

Przekrojony na pół melon pozbawić pestek; z miąższu owocu oraz z sera pleśniowego wydrążyć zgrabne kulki. Ugotowane na twardo jajka obrać, po czym pokroić w ćwiartki. Plaster szynki i sera żółtego zwinąć w rulon, a następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Pokrojonym w cieniutkie plasterki ogórkiem wyłożyć dno salaterki wraz z bokami. Dołożyć pokrojone ruloniki, jajka, podzieloną cykorię oraz kulki z melona i sera pleśniowego. Sos :rzeżuchę wymieszać z jogurtem, majonezem, musztardą, papryką, cukrem i solą. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.