Sałatka wiosenna – wersja 2
Składniki :
- 1 świeży ogórek
- 4 jajka
- 40dag sera pleśniowego w kostce
- po 5 plastrów szynki i żółtego sera
- 1 melon
- kilka liści czerwonej cykorii
Sos :
- 1 szklanka jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta ostrej papryki
- cukier, sól
Przepis
Przekrojony na pół melon pozbawić pestek; z miąższu owocu oraz z sera pleśniowego wydrążyć zgrabne kulki. Ugotowane na twardo jajka obrać, po czym pokroić w ćwiartki. Plaster szynki i sera żółtego zwinąć w rulon, a następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Pokrojonym w cieniutkie plasterki ogórkiem wyłożyć dno salaterki wraz z bokami. Dołożyć pokrojone ruloniki, jajka, podzieloną cykorię oraz kulki z melona i sera pleśniowego. Sos :rzeżuchę wymieszać z jogurtem, majonezem, musztardą, papryką, cukrem i solą. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.