Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Boeuf Strogonow

Składniki :

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Przepis

Umytą, osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, sropić sokiem z cytryny, po czym odstawić na godzinę do lodówki. Drobno pokrojone pieczarki lekko przesmażyć na maśle wraz z posiekaną cebulą. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, obtoczyć w obu wymieszanych mąkach, włożyć do rondla, a następnie krótko obsmażyć. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie dusić polędwicę ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Jeśli trzeba , potrawę doprawić do smaku. Przed podaniem zaprawić śmietaną.