Boeuf Strogonow
Składniki :
- 1 kg polędwicy wołowej
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 kieliszek białego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przepis
Umytą, osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, sropić sokiem z cytryny, po czym odstawić na godzinę do lodówki. Drobno pokrojone pieczarki lekko przesmażyć na maśle wraz z posiekaną cebulą. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem, obtoczyć w obu wymieszanych mąkach, włożyć do rondla, a następnie krótko obsmażyć. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie dusić polędwicę ok. 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Jeśli trzeba , potrawę doprawić do smaku. Przed podaniem zaprawić śmietaną.