Chłodnik z kotletem schabowym
Składniki :
- 2 kotlety schabowe
- 2-3 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- olej do smażenia
- sól
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Przepis
Umyte, osuszone mięso rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Surowe jajko lekko roztrzepać. Bułkę wymieszać z przyprawą. Plastry mięsa panierować dwukrotnie w jajku oraz bułce, po czym usmażyć z obu stron na 4 łyżkach oleju. Ostudzone kotlety pokroić w drobną kostkę. Jogurt wlać do tłuszczu po kotletach i porządnie wymieszać, następnie rozlać do kokilek. Potrawę udekorować połówkami jajka na twardo, obłożyć mięsem, a na koniec posypać siekanym koperkiem.