Chłodnik
Składniki :
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 szklanka kwasu z buraków
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
- 3 jajka
- 1 ogórek świeży
- 1 ogórek małosolny
- 1 mały pęczek rzodkiewki
- koperek
- szczypiorek
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
Przepis
Obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3-4 łyżki buraczków odłożyć, skropić sokiem cytrynowym oraz oprószyć cukrem; resztę włożyć do wrzącej wody – ok. 1 litr. Dodać opłukaną i posiekaną botwinkę, po czym ugotować. Następnie dołożyć pozostałe buraczki i chwilę gotować. Zupę schłodzić, wlać kwas z buraków oraz zsiadłe mleko – wszystko porządnie wymieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ogórki, pociętą w paseczki rzodkiewkę, a także ugotowane na twardo i posiekane jajka wraz z zieleniną. Całość przyprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce. (Zamiast kwasu z buraków chłodnik można zakwasić sokiem z cytryny).