Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Chłodnik

Składniki :

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 szklanka kwasu z buraków
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami
  • 3 jajka
  • 1 ogórek świeży
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przepis

Obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3-4 łyżki buraczków odłożyć, skropić sokiem cytrynowym oraz oprószyć cukrem; resztę włożyć do wrzącej wody – ok. 1 litr. Dodać opłukaną i posiekaną botwinkę, po czym ugotować. Następnie dołożyć pozostałe buraczki i chwilę gotować. Zupę schłodzić, wlać kwas z buraków oraz zsiadłe mleko – wszystko porządnie wymieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ogórki, pociętą w paseczki rzodkiewkę, a także ugotowane na twardo i posiekane jajka wraz z zieleniną. Całość przyprawić do smaku i odstawić w chłodne miejsce. (Zamiast kwasu z buraków chłodnik można zakwasić sokiem z cytryny).