Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Zupa fasolowa z papryką

Składniki :

  • 1/2 kg fasoli
  • 2 litry rosołu z kostki (lepszy będzie ugotowany wywar z kości wołowych)
  • 30 dag chudego boczku
  • 1 opakowanie włoszczyzny z cebulą
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • po 1/2 łyżeczki papryki, soli i pieprzu
  • garść listków świeżego tymianku

Przepis

Opłukaną fasolę zalać wrzącą wodą, odstawić na 4 godziny, następnie odcedzić, wsypać do rosołu i gotować godzinę. Włoszczyznę oczyścić, obraną cebulę drobno pokroić – warzywa wraz z pokrojonym w drobną kostkę i lekko przesmażonym boczkiem włożyć do garnka z zupą, po czym gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zupę doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotować dalsze 10 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pociąć na cząstki i połączyć z zupą. Przed podaniem potrawę posypać tymiankiem.