Zupa fasolowa z papryką
Składniki :
- 1/2 kg fasoli
- 2 litry rosołu z kostki (lepszy będzie ugotowany wywar z kości wołowych)
- 30 dag chudego boczku
- 1 opakowanie włoszczyzny z cebulą
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory
- po 1/2 łyżeczki papryki, soli i pieprzu
- garść listków świeżego tymianku
Przepis
Opłukaną fasolę zalać wrzącą wodą, odstawić na 4 godziny, następnie odcedzić, wsypać do rosołu i gotować godzinę. Włoszczyznę oczyścić, obraną cebulę drobno pokroić – warzywa wraz z pokrojonym w drobną kostkę i lekko przesmażonym boczkiem włożyć do garnka z zupą, po czym gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Zupę doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotować dalsze 10 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pociąć na cząstki i połączyć z zupą. Przed podaniem potrawę posypać tymiankiem.