Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Zupa grzybowa

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
  • 3 jajka
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać zsiadłe mleko, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Otrzymaną masę delikatnie połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami i odstawić na 30 minut. Obrane jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, po czym lekko wymieszać z ciastem. Porcje ciasta nabierać dużą łyżką stołową i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.