Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Zupa krem z ogórków kiszonych

Składniki :

  • 1 pierś kurczaka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 zestaw włoszczyzny bez kapusty
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przepis

Mięso zalać 2 litrami wody, dołożyć obraną włoszczyznę, po czym gotować na małym ogniu 1 godzinę. Obrane ogórki posiekać lub zetrzeć. Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć, drobno pokroić, a następnie zmiksować wraz z wywarem, pietruszką i koperkiem. Otrzymany krem zagotować, dodać ogórki, chwilę gotować, na koniec przyprawić do smaku. Mąkę zasmażyć na maśle, połączyć z zupą i zagotować. Potrawę zaprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym oraz koperkiem.