Zupa krem z ogórków kiszonych
Składniki :
- 1 pierś kurczaka
- 4 ogórki kiszone
- 1 zestaw włoszczyzny bez kapusty
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Przepis
Mięso zalać 2 litrami wody, dołożyć obraną włoszczyznę, po czym gotować na małym ogniu 1 godzinę. Obrane ogórki posiekać lub zetrzeć. Ugotowane mięso oraz warzywa wyjąć, drobno pokroić, a następnie zmiksować wraz z wywarem, pietruszką i koperkiem. Otrzymany krem zagotować, dodać ogórki, chwilę gotować, na koniec przyprawić do smaku. Mąkę zasmażyć na maśle, połączyć z zupą i zagotować. Potrawę zaprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym oraz koperkiem.